Kvalitet i barnehager

Det er viktig for FUB Oslo å understreke at det finnes mange barnehager i Oslo som har et tilbud av høy kvalitet. Imidlertid er det også åpenbare utfordringer som både i seg selv kan innebære redusert kvalitet og som kan øke risikoen for kvalitetsavvik. FUB Oslo arbeider for at alle barnehager i Oslo skal ha høy kvalitet.

Kvalitetsutfordringer

Vi opplever at det er til store variasjoner når det eksempelvis gjelder antall barn per ansatt, andelen barnehagelærere, andelen barne- og ungdomsarbeidere, hvor mange avdelinger/hus styrer har ansvar for, hvor store barnegruppene er, hvor egnede og vedlikeholdte lokalene og uteområdene er, om det settes inn vikar ved sykdom og om barnehagen har kjøkkenassistent og annet personale som tar seg av praktiske og/eller merkantile oppgaver.

Kvalitet i barnehagen henger tett sammen med både størrelse på og kompetanse til bemanningen. Det følger av grunnbemanningsavtalen at barnegruppene ikke må være større enn det som er pedagogisk og sikkerhetsmessig forsvarlig. Se egen hjertesak om bemanning.

Vår erfaring er at når ett eller flere av disse områdene er svake i en barnehage så merkes dette raskt på hvor godt barna ivaretas i barnehagen, særlig på sårbare tidspunkt som begynnelsen og slutten av åpningstiden, under pauseavvikling og i overganger fra en aktivitet til en annen.


FUB Oslo mener:

  • Kravene til grunnbemanning barnehagene bør økes.
  • Det er viktig at barnehagene er bevisst alle forhold som bidrar til økt strukturell kvalitet i barnehagene, herunder bemanning.
  • De enkelte barnehagene må ha tilstrekkelig «støttefunksjoner» slik at ansatte kan fokusere på sine kjerneoppgaver.

Gjennomføring av tilsyn med barnehagene

FUB Oslo ønsker å sette søkelys på hvordan tilsyn utføres og hvordan bydelene bruker tilsynet som et verktøy for å øke kvaliteten og utjevne forskjeller, med referanse til «Oslostandard for tilsyn av barnehager». Og videre, hvorfor man opplever så store forskjeller mellom barnehager i en og samme bydel. 
FUB uttrykker bekymring for at en tilsynsordning hvor bydelene skal føre tilsyn på egne barnehager kan medføre at det stilles spørsmål ved habiliteten/ uavhengigheten ved tilsynene. Videre er det viktig at tilsynene faktisk bidrar til reell kvalitetsutvikling og ikke bare blir en øvelse i kontrollere hvorvidt den enkelte barnehage tilfredsstiller minimumskravene i lovverk og rammeplan. Skal tilsyn og revisjon bidra til kvalitetsutvikling og forhåpentligvis bli mer “positivt ladet” må man ha større ambisjoner enn som så.

FUB Oslo mener:

  • Tilsynsordningene må gjennomgås for å sikre et både effektivt og formålstjenlig tilsyn som bidrar til reell kvalitetsutvikling.
  • Tilsynsordningene må innrettes slik at det ikke blir for store ulikheter mellom de ulike bydeler og barnehageeiere.

Aktiviteter


Ta kontakt


Arkiv